Ελλάδα, Ερντογάν, Μοσούλη
Οι προκλήσεις από τη γείτονα χώρα είναι λίγο -πολύ μια γνωστή κατάσταση . Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές προκλήσεις είναι πιο πολλές και πιο έντονες. Δεν κάνουμε λόγο μόνο για τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε για το βίντεο ντοκουμέντο με Τούρκο πιλότο σε F-16 να 'χει στα χέρια του χάρτη με τα ελληνικά νησιά. Είναι μία σειρά ενεργειών από την Τουρκία.
Στην Αγιά Σοφιά διορίστηκε μόνιμα Τούρκος ιμάμης. Επιπλέον, οι προκλητικές και συχνές δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν που αναφέρονται στα ελληνικά εδάφη, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης μας κάνει και αναρωτιόμαστε. Τί συμβαίνει τελικά; Τι θέλει να πετύχει;
Η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει την τακτική της χαμηλής έντασης απέναντι στην Ελλάδα. Η εσωτερική πολιτική του Ερντογάν έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σ’αυτό. Ας μην ξεχνάμε, το πραξικόπημα και τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Ερντογάν. Επιθυμεί πλέον να εμφανίζεται ως ο « αντί-Κεμάλ». Ουσιαστικά, αντιπαρατίθεται σε οτισδήποτε κεμαλικό.
Η αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι τυχαία. Ας σκεφτούμε, ότι ο Ισμέτ Ινονού που την υπέγραψε απ ’την πλευρά της Τουρκίας ήταν βασικός συνεργάτης του Κεμάλ,αλλά και ιδρυτής του κόμματος που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση .
Η Μέση Ανατολη: Η Συρία και το Ιράκ είναι ακόμη 2 περιοχές που υπάρχουν δεσμοί με την Τουρκία σύμφωνα με τον Ερντογάν. Στην ανακατάληψη της Μοσούλης που πραγματοποιείται από τον ιρακινό στρατό συμμετέχουν και Κούρδοι Πεσμεργκά αλλά και οι δυνάμεις της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.
Η συμμετοχή των Κούρδων δεν έγινε δεκτή με τον καλύτερο τρόπο από τους Τούρκους. Οι κούρδοι είναι ένα « αγκάθι » στην τουρκική πολιτική, αφού το ενδεχόμενο ενός κουρδικού κράτους ή ενός κουρδικού πληθυσμού με μεγαλύτερη επιρροή μοιάζει καταστροφικό για τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποβλέπει στη Μοσούλη, επιθυμέι να συμμετάσχει στις εκδιώξεις κατά των Τζιχαντιστών . Ωστόσο, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι αρνείται οποιασδήποτε ανάμειξη της Τουρκίας.