Δημήτρης Πικιώνης: Διαμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
Το έργο του είναι πολυποίκιλο. Σπουδαία αρχιτεκτονικής αξίας κατοικίες , δύο σχολικά συγκροτήματα, λαογραφικές μελέτες για τα αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη και το λόφο του Φιλοπάππου, σχεδιάζει το τουριστικό περίπτερο του Αγίου Δημητρίου του Λαμπαδιάρη, σχεδιάζει το ξενοδοχείο «Ξενία» των Δελφών , τον Παιδικό Κήπο της Φιλοθέης, το Δημαρχείο Βόλου, το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Τήνου, την πολυκατοικία της οδού Χέϋδεν και πολλά άλλα κτίρια.
Πλακόστρωτο Πικιώνη, από το Ηρώδειο προς την Ακρόπολη
Τις αισθητικές του αναζητήσεις, προβάλλει στο περιοδικό «Τρίτο Μάτι» το οποίο ιδρύει μαζί με το Χατζηκυριάκο Γκίκα. Ο Πικιώνης έχει και σπουδαίο ζωγραφικό έργο.Όμως τα σπουδαία αυτά έργα κράτησε μακριά από τη δημοσιότητα. Στο ευρύ κοινό δόθηκαν από την κόρη του μετά το θάνατό του.
Πολυκατοικία επί της οδού Χέϋδεν
Ο Δημήτρης Πικιώνης γεννήθηκε το 1887 και πέθανε το 1968. Υπήρξε πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, ακαδημαϊκός, ποιητής και ζωγράφος.
Ο Δημήτρης Πικιώνης υπήρξε αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ποιητής, στοχαστής. Μελετητής της λαϊκής τοπικής και αρχαίας παράδοσης του ελληνισμού, μία πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας διανοούμενος της λεγόμενης «Γενιά του ‘30» η οποία γονιμοποίησε τα αισθητικά ρεύματα του μοντερνισμού και του σουρεαλισμού με στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.
'Αφησε μία τεραστία πολιτισμική κληρονομιά συνδύασε την καινοτομία με την παράδοση, χαρακτηρίζοντας τα έργα του μοναδικά. Ο Δημήτρης Πικιώνης είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν από την ελληνική αρχιτεκτονική και όχι μόνο.