Αλλόκοτος ο διαχωρισμός εμβολιασθέντων και μη - Zougla
Αλλόκοτος ο διαχωρισμός εμβολιασθέντων και μη
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021, 14:40
Προβληματισμό προκαλεί στην κοινή γνώμη η ανακοίνωση των προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, εν αντιθέσει με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή δεν επιθυμούν να το κάνουν. Η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ως προς τους πολίτες, ανακοινώνει προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης αλλά και της ψυχαγωγίας χωρίς τη χρήση μάσκας, αρκεί να δείξουν το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είτε ως έγγραφο είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου κατά την είσοδό τους σε κάποιο χώρο.
Κι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται μέσω των... αντιπροσώπων της, ότι, ουσιαστικά «δεν σκοπεύουμε να τιμωρήσουμε κανέναν που δεν έχει εμβολιαστεί αλλά να τον ενημερώσουμε για την προστασία του έναντι του κορωνοϊού», την ίδια ώρα, προχωράει σε διάκριση των πολιτών της. Πλέον, όλη η ευθύνη μεταφέρεται στους ιδιοκτήτες των χώρων της εστίασης και της ψυχαγωγίας, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν ποιους πολίτες θα δέχονται ή όχι στα καταστήματά τους. Όμως, όσοι από αυτούς επιλέξουν να ανοίξουν τις πόρτες σε όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή όχι, τότε θα έχουν ένα συγκεκριμένο επιτρεπτό όριο πελατών. Για παράδειγμα, στην εστίαση, ένας ιδιοκτήτης που θα επιλέξει για το μαγαζί του ελεύθερη είσοδο σε όλους, τότε θα έχει πληρότητα όχι πάνω από περίπου το 70%. Ενώ ο ιδιοκτήτης καταστήματος που θα δέχεται μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους, θα έχει πληρότητα 100%. Εν τω μεταξύ, όπως λένε οι ειδικοί, ακόμα και όσοι έχουν εμβολιστεί πλήρως, μπορούν να νοσήσουν και να μεταφέρουν τον κορωνοϊό.
Κι ενώ αναμένεται η θέση των ιδιοκτητών της εστίασης και της ψυχαγωγίας, για το ρόλο του "χωροφύλακα" που θα τους αναθέσει η κυβέρνηση, εν όψει και της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ισχυρίζονται ότι η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Γι' αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεχίζει να συστήνει τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Το παράδειγμα του Ισραήλ
Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας, κ. Σωτήρης Αδαμίδης, μίλησε στη zougla.gr και εξήγησε ότι «αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο είναι σαφώς πιο θωρακισμένοι σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του Covid-19. Άρα αν πάμε στις ποσοστώσεις διασφάλισης έχουν σαφώς το πλεονέκτημα απέναντι σε έναν που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, όχι όμως και απέναντι σε έναν ο οποίος έχει περάσει τη νόσο με τη φυσική οδό, δηλαδή που κόλλησε κορωνοϊό. Και αυτός είναι διασφαλισμένος όσον αφορά τα αντισώματα και την ανοσία του σε επίπεδο προστατευτικό».
Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Αδαμίδης
«Να θεσπιστούν κανόνες για να μην οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη συμπεριφορά»
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, «αν κρίνουμε τώρα τους ανθρώπους αυτούς, για τα δικαιώματα που έχουν όσοι εμβολιάστηκαν σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους, σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα κλπ., "ναι" έχουν ένα προβάδισμα με την έννοια ότι έχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο οι ίδιοι να νοσήσουν, άρα να είναι φορείς του ιού, άρα να μπορούν να τον μεταδώσουν και αυτό ίσως είναι και το αντικείμενο της συζήτησης πάνω στα όποια θετικά στοιχεία, ή προνόμια, όπως τα λέει ο κόσμος, που θα θεσμοθετηθούν».
»Είναι ένας δύσκολος γρίφος για να τον απαντήσει κανείς με την έννοια ότι θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κάποιες διακρίσεις εις βάρος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν επιθυμούσαν να το κάνουν ή δεν πρόλαβαν να το κάνουν. Παρά ταύτα νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να ορίσει κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε μία ανεξέλεγκτη συμπεριφορά από πλευράς είτε καταστηματαρχών είτε των ίδιων των πολιτών.
»Αυτό που θέλω να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι είμαστε σε μία φάση η οποία οδηγείται σε μία εκτόνωση από πλευράς παρουσίας και διασποράς του ιού, δεν με τρομάζει, ούτε εκείνο της Δέλτα παραλλαγής, απλώς με κάνει να είμαι περισσότερος προσεκτικός στις οδηγίες που θα δώσω σε κάποιους ανθρώπους. Και η παραλλαγή αυτή είναι καλυμμένη σε υψηλό ποσοστό σε όσα άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Κατά την άποψή μου, πρέπει να κοπάσει ο θόρυβος πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο κάθε μέρα με την όποια παραλλαγή εμφανίζεται.
»Τώρα είμαστε σε μία φάση που οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει ανοσία είτε γιατί κόλλησαν τον ιό και έχουν αντισώματα είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί και όλο αυτό θα πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε. Όχι με την έννοια της απροσεξίας αλλά ψυχολογικά μέσα από Κασσάνδρες που μιλούσαν για χιλιάδες νεκρούς και έχουν διαψευστεί παταγωδώς.
»Η δική μου η άποψη είναι "ναι" στα μέτρα, "ναι" στους εμβολιασμούς και στη θωράκιση των ανθρώπων απέναντι σε αυτή την απειλή που είναι άγνωστη για το ανοσοποιητικό μας και γι’ αυτό έκανε αυτή τη ζημιά. "Όχι" στις υπερβολές, "όχι" στις διακρίσεις, όποιες απόψεις κι αν έχει ο καθένας από εμάς, αρκεί να προσέχουμε όλοι το γενικό καλό, το οποίο είναι να απαλλαγούμε από την πανδημία το συντομότερο δυνατόν», λέει ο κ. Αδαμίδης.
Επίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά καλό, αν κρίνουμε και από το ποσοστό εκείνων που έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Δεν θεωρώ ότι είναι μικρό το ποσοστό γιατί μέσα σε αυτό προσθέτω κι εκείνο το ποσοστό που ήρθε σε επαφή με τον ιό και δεν είχαν συμπτώματα είτε είχαν ήπια συμπτωματολογία, άρα δεν κατάλαβαν ότι έχουν νοσήσει. Το 90% και πλέον έχουν περάσει ήπια συμπτώματα».
Τα πέντε προνόμια
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα πέντε βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας είναι τα εξής:
- Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
- Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
- Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
- Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς self test στην εργασία τους και στο γυμναστήριο, αρκεί να έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση.
- Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου
Το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα προνόμια στην πράξη έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός καθώς ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Φαίνεται λοιπόν, πως το σχέδιο που εξετάζεται για την εστίαση και την ψυχαγωγία είναι το εξής: Οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.
Αντίθετα, αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να απευθυνθούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κλπ.
Από αυτό το μέτρο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.